5 studietips die je gelijk in kan zetten

Voor de meeste studenten breekt de tentamenperiode weer aan. Dit geldt zeker ook voor mij. De dagen worden langer en het wordt mooi weer. Vandaag is de zomertijd ingegaan. We krijgen meer vrije dagen, momenteel is het een heerlijk lang en paasweekend. Hoe voorkom je dat je te veel afgeleid wordt en niet gaat studeren. Lees vandaag mijn vijf tips die ik inzet!

Kop 2

Maak een duidelijke en realistische planning.
Zorg ervoor dat je per dag je doel opschrijft en hoe je dat doel wil behalen.
Vandaag leer ik bijvoorbeeld hoofdstuk één t/m vier. Hoe wil ik dat doel behalen? Ik houd de PowerPoints van de lessen als leidraad, het boek gebruik ik als naslagwerk. Het boek biedt context en achtergrond informatie. Je kan ook de belangrijkste informatie van het boek samenvatten en de belangrijkste begrippen uitschrijven. Deze manier zet ik in om mijn tentamenstof van 17 hoofdstukken te bestuderen. Het is voor mij anders onbegonnen werk. Als je doelgericht wil studeren moet je per dag één doel voor jezelf opstellen.

Zorg voor voldoende rust en goede voeding
Als je echt drie keer per dag eet en acht uur per dag slaapt ben je scherp genoeg om lange studiedagen te maken. Het heeft geen zin om eindeloos in de nacht door te gaan om dan vervolgens je tentamen te halen. Sommige studenten kunnen dat doen, maar dit gaat dan vaak om het korte termijn geheugen. Het lange termijn moet jij jezelf de tijd geven. Momenteel studeer ik ongeveer van 10 tot 10 uur. Ik begin met een goed ontbijt. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik vandaag rond 11 uur begon. Ik studeer tot 13:30 door. Daarna neem ik een korte pauze van 15 tot 20 minuten. In die pauze neem ik een tussendoortje en drink ik voldoende water. Tijdens het studeren merk ik dat ik veel trek heb. Om deze reden zorg voor veel lekkers en fruit.

Beweeg minstens een halfuur per dag
Door goed te bewegen zorg je voor goede concentratie. Het geeft je nieuwe energie om meer stof op te nemen. Stel je voor dat je de hele dag in je kamer zit om te studeren dan ben je helemaal gaar. Je neemt na een aantal uur niks meer op, maar als je naar buiten gaat om te sporten, dan kom je met nieuwe energie thuis. Het bevordert je leervermogen. Ik tennis bijvoorbeeld elke dinsdagavond, meestal heb ik die avond veel energie om iets te doen. Die energie geeft mij een heerlijk gevoel. Tijdens het studeren wil ik achter mijn buurt eigenlijk een halfuur per dag gaan skeeleren. Ten eerste heb ik mijn ontspanning gehad en ten tweede heb ik weer energie om verder te studeren.

IMG-20130501-WA0001

Zoek een studiemaatje
Hoe motiverend is het om samen met iemand te leren. Zoek een leuk studiegenootje en spreek met elkaar af om samen te leren. Zorg voor een duidelijk doel samen. Op deze manier kan je voorkomen dat je niet afgeleid raakt. Je leert van elkaar door elkaar uit te leggen. De een is misschien heel goed in het uitleggen van theorie en de ander kan weer juist goed berekenen. Je kunt elkaar aanvullen. Sinds dit studiejaar studeer ik samen met een vriendin. In het begin had ik er moeite mee, maar nu pluk ik de vruchten ervan af. Wij motiveren elkaar, leggen elkaar uit, gezelligheid kent geen tijd en ik studeer veel meer dan wanneer ik in mijn eentje zou studeren. Het is wel belangrijk dat het niet te gezellig wordt en dat het aspect studeren niet wordt vergeten.

Houd je einddoel voor ogen
Tot slot, is het belangrijk om je einddoel voor ogen te houden. Natuurlijk is het verleidelijk om in de vrije dagen iets anders te gaan doen. Ik zie op mijn Facebook dat iedereen de stad in gaat. Het is mooi weer en het is zonde dat je thuis blijft om te studeren. Als je echter bedenkt wat je doel is, dan blijf je wel thuis. Ik bedoel wie wil nou niet in een keer zijn tentamens halen en dan tijdens de herkansingsperiode extra lang vrij zijn. Dan kan je zonder zorgen genieten van het heerlijke weer. Mijn doel is dat ik aanstaande woensdag zonder stress mijn tentamen kan maken. Als dat lukt dan heb ik mijn einddoel bereikt. Het is wel de bedoeling dat ik mijn tentamen ga halen 🙂

Kortom: Als jij doelgericht en efficiënt wil studeren dan maak je een realistische planning waarbij je elke dag en kleine doel hebt waar je naartoe werkt om het einddoel te behalen.”

You may also like

2 reacties

  1. Wat leuk om te lezen! Hoe zijn je tentamens gegaan? Naast mijn werk als bevallingscoach, zit nu ook in mijn afstudeerfase van de wo-studie Midden-Oosten studies met als hoofdtaal Arabisch en ik kan jouw tips zeker beamen!

    1. Bedankt voor je reactie! Mijn tentamens gaan redelijk. Ze zijn behoorlijk pittig, maar ik heb er vertrouwen in. Jouw studie spreekt mij ook heel erg aan. Ik hoop idd dat je wat aan de tips hebt.

      Liefs, Sahar

Geef een reactie