Afgelopen donderdag (9 april 2015) was het weer zo ver. De jaarlijkse onderwijsconferentie op de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Deze conferentie is georganiseerd om bij een onderwerp stil te staan. Dit kan helpen om het onderwijs aan de HvA beter te maken. Waar kunnen docenten rekening mee houden en hoe spelen zij daarop in. Vorig jaar was het thema excellentie en dit jaar was het thema futureproof onderwijs. Nu zul je je afvragen wat doe ik dan als student daar? Lees je mee?
Spreker Huib de Jong (Rector)
De HvA moet als organisatie een futureproof onderwijs aanbieden. Daar begon die ochtend mee in het koninklijk Theater Carré. Een onwijs leuke locatie en ik zat op een prima plek waar ik het podium goed kon zien. De toekomst wordt digitaler, betekent dat het onderwijs menselijker moet worden? Het klopt dat alles veel digitaler wordt, maar al die nieuwe technologie is een middel. De docent heeft nog steeds één rol: iemand die leermiddelen aandraagt. Dus inderdaad het menselijk contact is in mijn ogen heel belangrijk. De spreker Huib de jong (de rector) vermijd het woord Futureproof, maar hij vertelde wel wat hij urgent vond. Hij vertelde hoe belangrijk hij het contact met de studenten vond en door middel van pizzasessies sprak hij met studenten over het onderwijs aan de HvA. Dus zij zaten onder het genot van een drankje en pizza te praten over serieuze onderwerpen.
Spreker Jelmer Evers
De volgende spreker was de geschiedenisdocent Jelmer Evers. Hij was de enige Nederlander die genomineerd was voor de Global Teacher Prize. Vanuit zijn persoonlijke verhaal gaf hij meer context aan futureproof onderwijs. Hij vindt dat docenten zelfbewuster in het onderwijs moeten staan. De docenten moeten nadenken hoe zij het ideale onderwijs voor zich zien. Zijn onderwijswerkelijkheid met social media is: “gebruik het als middel.” De leerlingen van Jelmer spoorde hem aan om meer te gaan schrijven en zijn ervaring meer naar buiten te brengen. “Ik zie mijn werk als een leergemeenschap, er wordt constant dialoog gevoerd. – Met futureproof gaat het om dialoog-” aldus Jelmer Evers. Na deze twee sprekers was het tijd voor een filmpje. In dit filmpje kwamen studenten aan het woord. Zij vertelden wat zij misten. Enige wat ik onthouden heb is, dat studenten de stopcontacten misten. Haha hilarisch, want dat klopt stiekem wel. Toen ik nog lessen had, gingen studenten al voor de deur staan om als eerste een plek te zoeken waar een stopcontact was.
Docent van het Jaar
De ochtend eindigde met de verkiezing van de Docent van het Jaar. De winnaar was de marketingdocent Charlie Mulholland. Hij was ontzettend verbaasd, maar aan het gejuich te horen waren de studenten blij met de winnaar van hun docent. Deze studenten kwamen waarschijnlijk op hun vrije dag om deze docent te steunen. Mooi om te zien, het menselijk contact!
Kenniscafé 21st Century Skills
In de middag werden wij op de HvA locatie Kohstammhuis ontvangen met de lunch. Ik moet eerlijk zeggen: het waren heerlijke broodjes! In de middag volgde ik een workshop, ahum correctie ging ik naar de kenniscafe 21 century skills bij Katja Pasman.
Welke vaardigheden heb je nodig in de 21ste eeuw?
In een uurtje gingen wij in groepjes van vier of vijf mensen in dialoog. Het waren interessante gesprekken. Wat er voornamelijk naar voren kwam is, dat het onderwijs flexibeler moet worden. Bijvoorbeeld meer bieden van flexibele opleidingstrajecten. Een essentiële vaardigheid is communicatie. Als je kan communiceren, bereik je al veel. Daarnaast zijn zelfkennis en de verbinding met de arbeidsmarkt ook speerpunten voor een goed hbo-onderwijs. Student moet je ook eigenaar maken van het eigen leerproces en dat kan alleen slagen als de student zelfbewust is. Eigenlijk is het eigen verantwoordelijkheid naar draagkracht creëren. Wil je dit bereiken? Begin klein werd er dan gezegd.
Terugkomend op de vraag wat ik daar als student deed? Deze onderwijsconferentie gaat over de toekomst van een student. Een student heeft zeker ook wat in te brengen. Ik raad ook van harte aan om de studenten op dit soort conferenties uit te nodigen en laat veel meer de studenten en docenten in dialoog gaan. Dit gebeurde zeker op de conferentie, maar met heel weinig studenten. Daarnaast vind ik onderwijsonderwerpen heel interessant. Ik heb veel geleerd en nieuwe mensen leren kennen. Wil je meer lezen over de onderwijsconferentie? Lees het artikel die Foliaweb.nl schreef.
Het belangrijkste dat ik meeneem is: een docent is iemand die leermiddelen aandraagt. -Teach what you preach-
2 reacties
Wat een leuke blog 🙂
Dankjewel!