Leidt globalisering tot meer geluk in de rijke landen?
Je zult je verbazen maar het geluk van de Europeanen en van de Amerikanen is het laatste decennia helemaal niet toegenomen, ondanks de fenomenale stijging van hun inkomen. Dit was een van de onderwerpen in het boek: de onvoltooide globalisering. Een genuanceerde visie op globalisering en kapitalisme van een topeconoom Paul de Grauwe. Dit boek geeft je duidelijk een beeld waar globalisering de wereld naar toe leidt. Aan de hand van voorbeelden van handel, kapitalisme en dienstverlening wordt toegelicht dat globalisering zowel positieve als negatieve effecten heeft. In dit boek worden twaalf essentiële vragen behandelt die momenteel grote rol spelen zoals: het ontstaan van de ongelijke verdeling, is het geluk toegenomen, de drie factoren bij het ontstaan van de globalisering en of onze sociale zekerheid in gevaar is.
Globalisering is een onderwerp waar de meningen over verdeeld zijn. Sommigen beweren dat globalisering leidt tot open grenzen, het maakt de wereld kleiner, het bevordert de concurrentie en het vergroot de hoeveelheid informatie. Deze voorstanders vinden vrijheid die de economische integratie alleen maar bevordert goed in materieel opzicht. De tegenstanders denken daarentegen dat het ten koste gaat van de cultuur vanwege de hoeveelheid producten van andere landen, waarbij wordt aan de gedachte dat de armen worden steeds armer. Waarom zijn de meningen rondom het thema globalisering zo verdeeld?
Paul de Grauwe’s heldere analyse laat de lezer twee kanten van globalisering zien. Naast zijn heldere beschrijving, ondersteunt hij zijn verhaal met simpele grafieken. Iemand die in korte tijd wil weten wat globalisering betekent en waarom de meningen verdeeld zijn rondom dit thema, moet dit boek zeker lezen!