Help ik ben de coördinator van de lenteschool

Het afgelopen jaar heb ik de lenteschool op mijn werk georganiseerd. Vandaag lees je meer over wat een lenteschool en hoe je zoiets op een school organiseert.

Lenteschool

Lenteschool betekent dat leerlingen in de meivakantie naar school komen om te werken aan hun achterstanden. Overheid verstrekt subsidie aan scholen die dit willen aanbieden. Het doel is om het aantal zittenblijvers te verlagen.

Op mijn school ben ik gevraagd of ik in eerste instantie wilde kijken naar welke mogelijkheden er waren. Ik heb hieraan meegewerkt omdat ik ruim vier jaar heb gewerkt als examentrainer, begeleider op de zomer- en lenteschool en als junior docent. Ik had al veel inhoudelijke kennis betreft de lenteschool. Ik mocht het nu vanuit de organisatorische kant zien en eraan werken.

Organiseren

Iets organiseren en coördineren vraagt veel tijd en inspanning. Ik vind het geweldig om te coördineren of te organiseren. Tijdens de opleiding van Bedrijfskunde MER had ik de beroepsoriëntatieweek georganiseerd voor ruim 200 studenten. Van sprekers tot zaal, dat heb ik samen met een team van twaalf man opgezet. Het eindresultaat was geweldig en ik heb zelfs een personal branding training gegeven. Op mijn werk bij Bijlesleraar was ik de coördinator van de backoffice. Naast mijn passie voor het onderwijs heb ik altijd dit soort werkzaamheden gedaan.

Einddoel

Om iets te organiseren moet je altijd vaststellen wat het einddoel is. Je einddoel moet je altijd voor ogen houden. Op deze manier werk je effectief aan de organisatie en behaal jij het eindresultaat. Ik heb veel geleerd bij het organiseren van de lenteschool. Ik deel vandaag wat tips en tricks.

  1. Maak een kosten en baten analyse van het project. Bij de lenteschool heb ik aan het eind van het project de kosten en de opbrengsten analyse gemaakt. Hierin waren de opbrengsten het subsidiebedrag van de overheid. De kosten die gemaakt zijn:

Mijn uren, de uren van mijn collega’s die extra materiaal hebben geleverd, de aanwezigheid van het personeel tijdens de lenteschool en de kosten van de externe partij die deze lenteschool gaat verzorgen.

  1. Communicatie is van essentieel belang. Het op de hoogte houden van de betrokken mensen en het sparren met collega’s zorgt ervoor dat je scherp blijft.
  2. Duidelijk de verwachtingen uitspreken bij de externe partij. Op deze manier is de externe partij op de hoogte wat het beoogde resultaat is.
  3. Tot slot is het overzicht bewaren voor jezelf erg handig. Ik werk altijd met lijsten. Op deze manier voorkom ik om iets te vergeten. Je bent eigenlijk het spin in het web. Dat is iets wat je moet beseffen als je verantwoordelijk bent voor het project. Niks wordt voor je gedaan. Je moet nooit automatisch vanuit gaan dat het geregeld is. Controleer of het is gelukt, dan heb je ook niet te maken teleurstellingen.

Het eindresultaat is nog niet behaald, want of de leerlingen overgaan dat moeten we nog zien. De lenteschool was echter een succes, want de leerlingen hebben met plezier gewerkt.

Quote van vandaag: Be yourself that’s when you are the best!

You may also like

Geef een reactie