Help, ik ben op zoek naar een afstudeerstage!

Je hebt het druk met je studie en het is het einde van het jaar 2014. Daarnaast ben je dringend op zoek naar (afstudeer)stage. Vandaag deel ik tips over hoe je op zoek kan gaan naar een (afstudeer)stage!

Velen van jullie weten dat ik stage loop bij de gemeente Zaanstad als P&O medewerker op het stagebureau. Ruim vier maanden ben ik verantwoordelijk voor de werving & selectie van studenten die stage willen lopen. Het is ontzettend leuk en elke dag leer ik weer iets anders. Wat mij tot nu het beste is bij gebleven: “Waar je ook werkt en wat je doet, als je een open houding hebt en durft te communiceren met anderen dan kom je al een heel eind.”

Netwerk
Mijn eerste tip is dus: “ga je contacten uitbreiden en durf je grenzen te verleggen.” Om het juiste werk of (afstudeer)stage te vinden wordt je het meest geholpen door je netwerk op te bouwen en te onderhouden. Je kan al heel simpel beginnen door het te vragen aan je ouders en vrienden. Je ouders en vrienden hebben namelijk ook een netwerk. Onderschat de kracht van een netwerk niet!
Hoe bouw je een netwerk op? Bekijk eerst wat voor netwerk je hebt: Breng je eigen netwerk in kaart.

LinkedIn Profiel
Maak gebruik van een LinkedIn profiel. Houd je profiel up-to date. Tegenwoordig speelt LinkedIn een steeds belangrijkere rol in het vinden van (afstudeer)stage of een baan. Steeds meer bedrijven bekijken eerst het LinkedIn profiel voordat zij de kandidaten op gesprek uitnodigen. Word lid in groepen en deel je ervaring en kennis. Je hebt ook veel LinkedIn groepen waar stagebedrijven en stagiair(e)s bij elkaar komen. Benut deze kans!

Personal branding
Ten tweede is het belangrijk om te weten wat je passies en drijfveren zijn. Waar sta jij voor en wat maakt jou uniek? Op het moment dat je weet waar jij voor staat en wat je graag doet, zien de bedrijven dat terug. Op die manier maak je sneller kans op een afstudeerstage. Lees hier meer over personal branding.

Sollicitatiebrief
Tot slot, zorg ervoor dat je cv en sollicitatiebrief dubbel gecheckt zijn. Dit klinkt logisch en ligt voor de hand. Maar ik meen het echt. Ik heb op mijn stage, brieven voorbij zien komen die echt niet kunnen. Een aantal studenten schrijven brieven naar de gemeente Zaanstad, maar in de brief staat een naam een ander bedrijf. Vermijd spellings- en stijlfouten, ligt ook voor de hand. Maar op mijn stage zie ik weinig foutloze brieven. Desnoods laat je jouw brief door twee mensen doorlezen, dit kan nooit kwaad.

Richt je brief altijd persoonlijk aan het bedrijf en haal informatie uit de vacature en beschrijf jouw competenties erin. De meeste brieven zijn algemene brieven die naar meerdere bedrijven worden gestuurd. In de meeste gevallen worden deze brieven helemaal niet gelezen. Schrijf je brief op een manier waarmee je het bedrijf raakt. Een simpel voorbeeld: op uw vacature geeft u aan dat u de competentie zelfstandigheid heel belangrijk vind. Mijn vrienden omschrijven mij als heel zelfstandig, want… Op deze manier laat je zien dat je de vacature goed hebt gelezen en dat je voldoet aan de gevraagde competentie(s).

Wil je weten wat er voor mogelijkheden voor jou zijn bij gemeente Zaanstad? Bekijk de website: www.werkenbijzaanstad.nl.

Geniet van al het moois en heb jij nog tips, deel ze hieronder in een reactie. Help elkaar!

Ik wens je alvast een heel mooi en gezond 2015 toe <3

 

You may also like

Geef een reactie