Help, ik doe een masterstudie!

Vandaag vertel ik je meer over mijn masterstudie. In september heb ik twee bevoegdheden voor algemene economie en bedrijfseconomie behaald. Ik ben gelijk door gegaan met een masterstudie op de HvA (Hogeschool van Amsterdam). Huh? Op de HvA een masterstudie, denk je dan.

Speciaal voor het onderwijs biedt de HvA opleidingen voor docenten die al werkzaam zijn in het onderwijs. Ik heb gekozen voor de opleiding leraar master algemene economie in deeltijd. Als je al werkzaam bent als docent, dan is het lastig om een fulltime opleiding te volgen.


Studie master leraar algemene economie

Elke donderdag volg ik colleges en onderzoeksvaardigheden. Ik zit ongeveer van 13:00 tot 21:00 op de HvA. De tijden zijn wisselend, want soms begin ik ook om 15:20, heerlijk.

De opleiding duurt 2,5 tot 3 jaar (deeltijd). Het is  lang en na 5 jaar studeren heb ik ook wel even getwijfeld of ik dit wilde doen. Het is hartstikke gaaf om eerstegraads bevoegd te zijn, want dan mag je lesgeven aan de leerlingen van de bovenbouw havo/vwo en je mag zelfs lesgeven aan een hbo-instelling. Er gaat een wereld voor je open, dus ik vind het zeker de moeite waard om daar even mee door te gaan.

Bekijk hieronder het filmpje over hoe het is om de master economie op de HvA te volgen. In dit filmpje kom ik aan het begin en heel kort aan het eind terug. Ik was toen nog student voor mijn tweedegraads bevoegdheid.

Verschil tussen bachelor en master

Sommige vragen zich natuurlijk af wat het verschil is. Op de bachelor (tweedegraads) word je opgeleid om les te geven aan de leerlingen van de onderbouw havo/vwo, mavo en mbo. De vakkennis die je leert is te vergelijken met havo-niveau.

Op de master ga je veel dieper in op de vakkennis. De vakverdieping gaat verder dan wat de vwo’ers moeten kunnen. Veel meer wiskunde komt erbij kijken. Dat is ergens ook wel logisch, want als je bevoegd bent als eerstegraads moet je boven de stof staan.

Er zijn mensen die denken: “ik ga alleen maar aan de mavo en mbo lesgeven dus de master hoeft niet.” Toch raad ik je aan om het wel te doen als je de kans krijgt.” Die leerlingen hebben ook recht op universitaire opgeleide docenten. Je staat ook veel lekkerder voor de klas. Last but not the least, je verdient ook meer natuurlijk.

Prioriteit is je werk

Studeren op de master in deeltijd is ook anders, want je combineert je werk er naast. Dus eigenlijk staat je werk op nummer één en daarnaast maak je ruimte voor je studie. Ik kan je vertellen dat het niet even makkelijk is. Soms ben je meer tijd kwijt aan je werk, waardoor je tijd tekort komt voor je studie.

Delen van studie-ervaringen met de leerlingen

In de klas is het leuk om de leerlingen te vertellen dat je studeert. Vertel de leuke verhalen die je als student meemaakt, daarmee creëer je een sterker band met de leerlingen. Zij voelen zich ook begrepen. “Oh de docent moet ook toetsen maken. We zijn niet de enige.” Of deel je studietips dat vinden ze ook interessant. Die studietips volgen ze sneller op dan dat je in je docentenrol aangeeft hoe ze het moeten doen.

klas-foto

 

Quote: “uiteindelijk draait het om hoe jij in het leven staat en wat jij wilt en dat wordt vanzelf gewaardeerd”

You may also like

2 reacties

Geef een reactie