Help, ik moet een sollicitatiegesprek voeren!

Heb jij wel is een keer sollicitatiegesprek moeten voeren? Of heb je er toevallig binnenkort eentje? Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd over hoe je in gesprek moet gaan en wat je wel en niet moet vertellen. Lees de tips en pas het toe!

Een sollicitatiegesprek is altijd eng. Vooral als je voor het eerst een sollicitatiegesprek moet voeren. Oefening baart kunst, maar dat is lastig als je student bent. Je bent je dan net aan het oriënteren en je durft jezelf niet te laten zien. Maar onthoud één ding: waar je ook naar toe gaat en wat je gaat doen, laat vooral jezelf zien. Wees eerlijk en durf met anderen te communiceren.

Personal Branding
Mijn eerste tip is dus wees open en blijf eerlijk. De bedrijven zullen dit alleen maar waarderen. Als jij tijdens het gesprek laat zien wie je bent, wat je kan en wat je wil, dus je Personal branding uiten, herkent het bedrijf of jij past binnen de functie. Vind je het lastig om te weten wat jouw Personal branding is, lees dit hier.

Voorbereiding
Bereid je altijd goed voor op een sollicitatiegesprek. Dit is een van mijn belangrijkste tips. Voorbereiding is het halve werk. Inmiddels heb ik veel sollicitatiegesprekken mogen voeren en ik spreek uit ervaring. Ga je verdiepen in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Verdiep je in de (stage)vacature en schrijf op papier waarom jij geschikt bent voor deze stage. Op deze manier sla je het op en kan je makkelijk het gesprek voeren.

LinkedIn
Wist je dat LinkedIn een onderscheidende middel is? Steeds meer bedrijven zoeken je eerst op voordat jij op gesprek komt of uitgenodigd wordt. Maar doe jij dit ook?  Bedrijven zullen het alleen maar interessant vinden op het moment dat jij met vragen komt over het bedrijf en de personen die het gesprek met jou voeren. Vorige week sprak ik een medewerker en die vertelde uit zijn ervaring dat een student zijn LinkedIn pagina had geprint. Deze student stelde kritische vragen over zijn ervaring en functie. Dit werd gewaardeerd en daarnaast is het een manier om je te onderscheiden van de rest. Zo maak je meer kans op de stageplek die je zo graag wil. Kortom, wees niet bescheiden, maar durf! Binnen de gemeente Zaanstad is durf één van de competenties die gestimuleerd wordt.

Geen woorden maar daden
Een krachtige manier om tijdens het gesprek duidelijk te maken hoe enthousiast en geïnteresseerd je bent, is je houding. Laat je lichaam spreken, vertel je ervaringen op de manier alsof je het herleefd. Het bedrijf ziet vanzelf in hoeverre je iets meent en zij kunnen dan een beter beeld vormen of je geschikt bent voor deze stageplaats.

Tot slot houd rekening mee dat elke afdeling, bedrijf of organisatie anders is. Er zijn geen richtlijnen hoe een sollicitatiegesprek verloopt. Maar de basis is, ken jezelf, ken het bedrijf en leef je in de mogelijke werkomgeving en de werkzaamheden.

Mochten jullie nog aanvullingen hebben, deel ze hieronder 🙂

You may also like

2 reacties

  1. Wat een goede tips! Openheid en eerlijkheid zijn denk ik het meest belangrijk. Natúúrlijk moet je jezelf van je beste kant laten zien, maar je moet natuurlijk geen beloftes maken die je niet kan waarmaken 😉 (“Natúúrlijk heb ik verstand van het bouwen van websites” *vijf seconden later* “Wat is HTML?”). Inspirerend artikel om te lezen!

    1. Bedankt voor je leuke reactie! Zeker geen beloftes maken die je niet waar kan maken. Daarom zit de kracht in jezelf zijn. Jij hebt ook een leuke blog. Vanavond zal ik er nog een keer beter naar kijken!

Geef een reactie