Help, ik moet een studie kiezen!

Afgelopen zaterdag stond ik dan op de open dag van de HvA. Het was alweer de tweede keer voor dit studiejaar. Heb je de open dag gemist? De volgende open dag van de HvA vindt op 14 maart plaats. Het is altijd leuk om te zien hoe de dag verloopt. Allemaal scholieren en studenten die aan het oriënteren zijn om een studiekeuze te maken. De selectie wordt elk jaar steeds strenger. Vanaf het nieuwe studiejaar verdwijnt de studiefinanciering. Allemaal redenen om op tijd te oriënteren. Na vier jaar studeren en zelf een verkeerde studiekeuze gemaakt te hebben, weet ik hoe belangrijk het is om de juiste studiekeuze te maken. Maar nog belangrijker is, dat je plezier en energie hebt tijdens je studie. Daar zit de kracht in om van je studie een succes te maken.

Wat is belangrijk?
De meeste scholieren/studenten maken een studiekeuze door te kijken naar het aanbod van opleidingen. Welke opleidingen zijn en er en welke opleiding lijkt mij interessant.

Verken jezelf
Veel belangrijker is, wie ben jij? Waar ben jij goed in en welke vakken gaan je goed af. Probeer jezelf te leren kennen. Voor volwassenen blijft dit al lastig. Elke dag leer ik iets nieuws over mezelf. Voor scholieren is het al helemaal lastig. Mijn advies is, hou het simpel. Vraag je ouders, vrienden en kennissen over hoe zij jou als persoon zien en probeer jezelf te verkennen op deze manier. Als je deze fase bent doorgelopen dan pas kijk je naar het aanbod van de opleidingen.

Verken je mogelijkheden
Nu je weet wat je kwaliteiten en ontwikkelpunten zijn, kijk je naar de opties. Welke opleidingen zijn er en wat past bij het profiel. Vergelijk de opleidingen tussen verschillende instellingen om een beter beeld te vormen. Op het moment dat jij een keuze hebt gemaakt uit het aanbod van de opleidingen, ga je actief op pad. Een open dag, meeloopdagen zijn de manieren om in contact te komen met studenten en docenten. Proef de sfeer en luister naar je gevoel.

Vanuit jezelf
Dit is één manier. Het belangrijkste is dat jij vanuit jezelf bepaald en niet eerst gaat kijken wat voor mogelijkheden er zijn. In dit geval het aanbod van opleidingen. Deze vorm is niet alleen van toepassing op het maken van een studiekeuze, maar met het maken van allerlei keuzes. Maak keuzes vanuit jezelf, dan is de kans veel groter dat jij de juiste keuze maakt.

TypoPic+_image

You may also like

Geef een reactie