Help, hoe vind ik een baan die bij mij past?

Een aantal jaar geleden was ik begonnen aan de opleiding Bedrijfskunde MER op de HvA (Hogeschool van Amsterdam). Om mij heen zie ik afgestudeerden die moeite hebben met solliciteren of vinden van een baan die bij je past. Vandaag deel ik tips over hoe je op zoek kan gaan naar een baan die bij je past. Wat mijn ervaring tot nu toe is:

“Waar je ook werkt en wat je doet, als je een open houding hebt en durft te communiceren met anderen dan kom je al een heel eind.”

Success Just Ahead road sign – Success and successful life concept

Ontdek je passie of waar krijg je energie van

Allereerst voordat je aan zo een zoektocht begint, moet jij jezelf afvragen waar je energie van krijgt. Doe of zoek het werk waar je naar uit kijkt, waar je energie van krijgt. Een aantal zeggen tegen mij “ik ben al blij als ik werk heb gevonden.” Op deze manier moet je niet denken. Je wordt geselecteerd op basis van je kwaliteiten maar ook op basis van je passie. Wat is de reden dat je die baan heel graag wilt? Waarom jij en niet een ander?

Netwerk

Mijn tweede tip is: “ga je contacten uitbreiden en durf je grenzen te verleggen.” Om het juiste werk of (afstudeer)stage te vinden wordt je het meest geholpen door je netwerk op te bouwen en te onderhouden. Je kan al heel simpel beginnen door het te vragen aan je ouders en vrienden. Je ouders en vrienden hebben namelijk ook een netwerk. Onderschat de kracht van een netwerk niet!

Personal brand

Het is belangrijk dat je weet waar jij voor staat. Wat zijn je drijfveren en passies? Wie ben jij en wat kan jij? Wat maakt jou authentiek en onderscheidend. Waar wil je later voor herinnerd worden? Dit zijn allemaal diepgravende vragen. Hoe jij presenteert, wekt positieve emotionele reacties bij de mensen waar jij om geeft en die om jou geven. Jouw missie in het leven is je personal brand!

Deze vragen zorgen er echter wel voor dat jij bewust bent van jezelf en waarom je dan bijvoorbeeld op zoek bent naar die baan of stageplek. Bedrijven waarderen alleen maar meer als jij jouw kwaliteiten goed koppelt aan de eisen van het bedrijf. Het begint in je brief!

LinkedIn Profiel

Social media is onmisbaar bij het solliciteren naar een baan. Laat je omgeving weten dat je op zoek bent. Maak gebruik van een LinkedIn profiel. Houd je profiel up-to date. Tegenwoordig speelt LinkedIn een steeds belangrijkere rol in het vinden van een baan. Steeds meer bedrijven bekijken eerst het LinkedIn profiel voordat zij de kandidaten op gesprek uitnodigen. Word lid in groepen en deel je ervaring en kennis. Je hebt ook veel LinkedIn groepen waar werkgevers en sollicitanten bij elkaar komen. Benut deze kans!

Sollicitatiebrief

Tot slot, zorg ervoor dat je cv en sollicitatiebrief dubbel gecheckt zijn. Dit klinkt logisch en ligt voor de hand. Maar ik meen het echt. Op mijn stage bij de gemeenste Zaanstad destijds heb ik brieven voorbij zien komen die echt niet kunnen. Een aantal sollicitanten schrijven brieven naar de gemeente Zaanstad, maar in de brief staat een naam van een ander bedrijf. Vermijd spellings- en stijlfouten, ligt ook voor de hand.

Richt je brief altijd persoonlijk aan het bedrijf en haal informatie uit de vacature en beschrijf jouw competenties erin. De meeste brieven zijn algemene brieven die naar meerdere bedrijven worden verstuurd.

In de meeste gevallen worden deze brieven helemaal niet gelezen. Schrijf je brief op een manier waarmee je het bedrijf raakt. Een simpel voorbeeld: op uw vacature geeft u aan dat u de competentie zelfstandigheid heel belangrijk vind. Mijn vrienden omschrijven mij als heel zelfstandig, want… Op deze manier laat je zien dat je de vacature goed hebt gelezen en dat je voldoet aan de gevraagde competentie(s).

Tot slot sluit ik het af met een quote! Veel goeds en fijn weekend.

Quote van vandaag: “Work with passion and your will never faill”

You may also like

2 reacties

Geef een reactie