Hoe weet jij nou of een stage bij je past

Ga je binnenkort stagelopen? Heb jij ook moeite met het kiezen van de juiste stage? Vandaag deel ik een persoonlijk artikel omtrent het zoeken naar de juiste stage. Hoe weet ik van te voren of een stage bij mij past?

Als het gaat om het vinden van een stage hoor je vaak studenten zeggen als ik maar een stage heb. Ik wilde het anders doen. Het gaat ten slotte om  een plek waar jij 5 maanden te vinden bent. Ik vond het heel moeilijk om te bedenken waar ik echt stage wilde lopen. In maart ging ik al oriënteren naar verschillende mogelijkheden. Mijn passie ligt in het onderwijs. Met veel plezier studeer ik Bedrijfskunde MER op de HvA. Welke stage zou passen bij deze combinatie? Ik maakte veel te moeilijk voor mijzelf. De eerste beste optie waar ik aan dacht was stagelopen in de gemeente en dan op een afdeling dat verbonden is aan het onderwijs. Op een gegeven moment liet ik het een beetje los. Ik ging nadenken over de mogelijkheden. Welke onderdelen vind ik leuk van mijn opleiding. Uiteindelijk ging ik selecteren op marketing functies en human resource management (personeelszaken).

In maart kwam ik in contact voor een hele leuke marketingstage. Met dat bedrijf ben ik ruim een maand in gesprek geweest. Op het eerste gezicht was het voor mij de perfecte stage. Mijn opleiding, mijn passie en marketing kwam erin terug. Totdat ik een tweede gesprek had. In dat tweede gesprek ging iets niet goed. Wat het precies was, weet ik niet. Mijn gevoel sprak mij ineens heel erg tegen. Plotseling zat ik niet lekker in mijn vel en begon te twijfelen over mijn keuze.  Sowieso zou ik pas over drie weken te horen krijgen of ik aangenomen zou worden.

Het was een moment waarop ik me besefte dat ik verder moest oriënteren. Op dat moment ben ik heel breed gaan oriënteren. Meer dan vijf brieven gingen de deur uit.  Elk medium dat mogelijk was, heb ik ingezet. Wat was het resultaat? Ik werd uitgenodigd door verschillende bedrijven op gesprek.  Zelfs via LinkedIn ben ik door twee bedrijven uitgenodigd om te solliciteren. Na elk gesprek besefte ik steeds meer hoe ik een stage moest kiezen. En dat is je gevoel! Gevoel is heel belangrijk. De eerste stage waarvan ik dacht dat is het, daar werd ik uiteindelijk ook geweigerd. Zat ik daarmee? Nee totaal niet. Aangezien ik het al voelde, iets hield mij tegen.

Het is onwerkelijk, maar ik mag stagelopen in de gemeente Zaanstad op de afdeling personeel & organisatie. Deze stage sluit volledig aan op mijn interesses. Ik maak een onderdeel uit van het stagebureau. Hierbij ben  ik verantwoordelijk voor het het creëren van stageplekken in de gemeente Zaanstad en het zoeken naar potentiële kandidaten. Er is veel vrijheid in deze functie en ruimte voor het organiseren van evenementen. Tot slot er zit een belangrijk element in, mijn passie.

Gemeente zaandstadhuisgemeente zaandstad logo

Hieronder zet ik een aantal tips voor het zoeken naar de juiste stage:

– Begin op tijd met oriënteren en weet wat JIJ wil. Eigenlijk begin je bij jezelf. Wat wil jij en waar liggen jouw interesses.
– Maak gebruik van verschillende soorten (social) media. In mijn geval werkte LinkedIn het effectiefst. Deel zoveel mogelijk in groepen dat jij op zoek bent naar een stage.
– Beschrijf jezelf kort en krachtig. Waarom moeten bedrijven jou aannemen en niet een ander?
– Maak gebruik van zoveel mogelijk vacaturewebsites. Bijvoorbeeld stageplaza.nl en jobnet.nl.
– Houd het niet op één bedrijf maar stuur meerdere bedrijven jouw sollicitatiebrief.
– Wees eerlijk naar bedrijven toe als je nog meer gesprekken hebt lopen. Tevens schept dit ook een goed beeld van jezelf. Je laat bedrijven zien dat jij niet afhankelijk bent van één bedrijf.
– Tot slot, houd rekening mee dat bedrijven niet zo vroeg zijn met het uitzetten van vacatures. Zij zullen pas rond juni kenbaar maken of zij je aannemen. Bij het eerste bedrijf was ik namelijk ruim een maand in gesprek. In april had ik een tweede gesprek en daarna gingen zij nog meerdere gesprekken voeren. Uitgerekend zou ik in juni te horen krijgen of ik echt was aangenomen. Overigens geldt dit voor bijna alle bedrijven waar ik in gesprek mee was.

Kies een stage dat bij je past, waar jij jezelf later kan onderscheiden en volg je dromen:-)

follow your heart

You may also like

2 reacties

Geef een reactie