Minor dag #3 #4

We zijn alweer twee weken verder. Wat vliegt de tijd. Helaas heb ik nog steeds geen stage plek. Je leert het meest door in de praktijk bezig te zijn. Uitleg krijgen over hoe je het moet doen is allemaal leuk en aardig, in de praktijk gaat het toch vaak anders.

Wat heb ik de afgelopen twee weken meegekregen?

Minor dag #3
Op deze dag moesten wij een paar begrippen van effectief leren uitbeelden en uitleggen. Deze begrippen moest in tweetallen worden gepresenteerd. Tijdens het presenteren werden de 6 sleutelbegrippen, 3 vormen van leren en sturingen uitgelegd met behulp van voorbeelden. Al die begrippen hebben in eerste instantie verband met elkaar.

In de middag werden de studenten bewust gemaakt over de houding van de docent. Leerlingen houden  de docent nauw in de gaten tijdens de lessen, ook wat betreft kleding. Wellicht hield jij als scholier ook de kleding van jouw docenten in de gaten.

Wij zijn studenten die een minor in het onderwijs doen. Wij moeten ons gedragen als docenten, maar stiekem gedragen wij ons zeker  als studenten, door geen huiswerk te maken of niet goed voor te bereiden. Het is best veel, waardoor het lastig is om alles op orde te hebben. Het toffe was dat de docent dit op de juiste manier aanpakte. Hij vroeg wie zijn huiswerk af had. De helft wel en de helft niet. Hij vertaalde dit onderwerp gelijk naar onze rol als docent in de toekomst. Hoe zouden wij daarmee omgaan? Het antwoord luidt improviseren en van te voren in gedachten houden hoe je alsnog deze leerling het beste bij de les kan betrekken. Voorbereiding is het halve werk.

Tot slot moesten wij één thema op een flaprol beschrijven op basis van wat wij belangrijk vinden in de rol van een docent. We hadden dit thema in een vorm van een mindmap getekend en gepresenteerd aan de rest van de groep. Mijn groepje vond de veiligheid belangrijk. Je moet als docent een krachtige en veilige leeromgeving kunnen creëren om de leerlingen effectief te kunnen leren.

foto (6)

Minor dag #4

Afgelopen week stond er zoals elke vrijdag veel op het programma. De logopedist kwam langs om ons te vertellen over het stemgebruik, lichaamshouding en op welke wijze je de aandacht van leerlingen kan krijgen. We moesten heel veel lawaai maken en één student moest proberen om de aandacht te krijgen. Dit ging overigens niet makkelijk. Je moest een lage stem gebruiken, vanuit je buik.  Persoonlijk had ik daar veel moeite mee. Blijkbaar heb ik een hoge stem, waardoor ik het lastig vond. Aandachtspunten voor mij zijn dan voornamelijk proberen uit mijn buik en een lage stem gebruiken. Iedereen weet dat schreeuwen geen zin heeft. Je moet je stem goed gebruiken, want als een docent zijn stem kwijt is, dan kan er geen les meer worden gegeven.

Daarnaast moesten we allemaal een mini les in tweetallen voorbereiden. Je moest in een bepaald onderwerp een directe instructie geven. Het mocht niet om je eigen vak gaan. Ik studeer economie, dus dan moet ik een mini les geven over een onderwerp dat niks te maken heeft met economie. Samen met een klasgenoot lieten wij de rest een roos maken van toiletpapier. In het begin vond ik het eng, aangezien ik het zelf via een YouTube filmpje had geleerd. Mijn medestudenten hadden ook hele leuke onderwerpen. We hebben geleerd om hartjes te maken. Deze hartjes kunnen ook als boekenleggers worden gebruikt. Kennismaking met de Spaanse taal en wat is henna, hoe maak je dat. Hieronder zie je een foto impressie van onze creatieve creatie.

miniles fotoDe dag daarvoor was het maken van de roos bij mij nog mislukt. Dus ik was super blij dat de mini les was geslaagd. Vervolgens hebben we elkaar feedback gegeven en dat kunnen wij verwerken in ons portfolio. Vanaf volgende week moeten wij in een intervisie groepje elkaar feedback geven op de ontwikkeling, de vraagstukken of problemen waar de studenten tegen aanlopen. De onderwerpen zullen vaak uit de praktijk komen, namelijk de stageschool.

P.S. Aangezien ik nog geen stageplek heb, ben ik een dagje op mijn oude school geweest. Binnenkort lees je daar meer over. De praktijk ziet er anders uit dan wat je op basis van de theorie probeert voor te stellen.

You may also like

Geef een reactie