Minor dag #6 en #7

Minor dag #6

De kwaliteit van de vragen stellen zelf heeft invloed op de kwaliteit van het onderwijs. Dit was het onderwerp in de ochtend. Vorige les hadden we het over verschillende lesfases. We gingen met dit thema door, maar dan een stapje verder. Wat voor vragen stel je aan de leerlingen?

Je hebt lage-orde en hoge-orde vragen die binnen vier leerniveaus passen: onthouden, begrijpen, integreren en creatief toepassen. Begrijpen en integreren hoort bij lage-orde vragen en bij hoge-orde vragen ben je in staat om de theorie te integreren en creatief toe te passen. Wist je dat als je een tekst leest dat je maar 10% onthoudt. Maar als je in staat bent om de theorie uit te leggen aan je klasgenoten dan onthoudt je 85%.

Het onderdeel pedagogiek was voornamelijk om onze ervaringen uitwisselen betreft de stage. Sommigen hebben nog geen plek en sommigen zijn al op gesprek geweest. Wat je niet moet onderschatten is dat als je in opleiding bent als leraar, dan ben je continu jezelf aan het reflecteren. Elke handeling die je doet, moet je reflecteren, want dan wordt je een bekwame docent. Een docent die bewust is van zijn eigen kennen en kunnen. Dit klinkt allemaal logisch, maar ik moet heel erg wennen aan het feit dat je alles op papier moet zetten en bewijzen over alles wat je doet.

Een cultuurshock zo beschrijft de docent onze reacties op dat moment. Ik heb heel vaak gehoord dat een docent niet alleen lesgeeft, maar ook veel papierwerk heeft. Langzamerhand besef ik wat daar mee wordt bedoeld. Aan de andere wordt je bewust van wat je doet door steeds te reflecteren.

Je maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan en persoonlijk activiteitenplan. Hierop ga je steeds reflecteren en kijken wat je beter kan doen. Wat heb je hiervoor nodig? Observatieformulieren, literatuur, en je werkplek. Wij moeten ons voorbereiden op zelfsturing.

minor dag #7
Diversiteit, straatcultuur, cultuur en normen & waarden waren de onderwerpen waarmee we startten. Wat is diversiteit en wat betekent dat in het onderwijs? Hoe ga je daarmee om? Het was een korte les waar we vliegensvlug door heen gingen. We keken naar de verschillende culturen van diverse landen. Bijvoorbeeld Suriname is heel autoritair. Daar spreken ze elkaar alleen maar met u aan.

De middag bijeenkomst was een intervisiebijeenkomst. Een intervisiebijeenkomst is een bijeenkomst met een groepje waar je dan je eigen ervaringen en problemen bespreekt. Als je ergens tegenaan loopt kan je dat in deze bijeenkomst bespreken. Door middel van verschillende methodes helpen we elkaar om tot een oplossing te komen. Wij keken deze bijeenkomst naar elkaar’s portfolio, observatieformulieren en de persoonlijk ontwikkelingsplan/ persoonlijk activiteitenplan.

Last but not the least: na de herfstvakantie mag ik ook beginnen aan mijn stage! Mijn stage in Zaandam is een feit. Binnenkort lees je daar meer over. Voor nu genieten van het weekend 🙂

You may also like

2 reacties

Geef een reactie