Opendag Bedrijfskunde HvA

Vandaag was alweer de tweede opendag van de HvA. De opendag vond plaats van 10:00-14:00 en ik stond bij mijn eigen opleiding bedrijfskunde MER (Management & Economie & Recht) op de lokatie Fraijlemaborg (Bijlmer Arena). Met volle moed stond ik daar samen met mijn medestudent om de leerlingen te informeren over de opleiding. De opendag bestond uit een voorlichtingsronde, rondleidingen in het gebouw en een informatiemarkt waar alle opleidingen een kraampje hadden. Op de informatiemarkt kon je dan met de student van de desbetreffende opleiding gaan praten over de ervaringen.

De HvA heeft vandaag veel bezoekers mogen ontvangen en het was ook opvallend druk t.o.v. de vorige opendag. Bij mijn opleiding waren er veel geïnteresseerde leerlingen die het verschil tussen bedrijfseconomie en bedrijfskunde wilden weten. Toevallig heb ik een semester bedrijfseconomie gedaan en daardoor kon ik het verschil goed verduidelijken. Wij hadden ook veel te vertellen i.v.m. met allerlei veranderingen die gaan plaatsvinden binnen de economische opleidingen. Kortom genoeg redenen om ons te vermaken.

Maar waarom is het belangrijk om een opendag te bezoeken?
Het komt vaak voor dat op de opendagen een promotie van de opleiding wordt gemaakt. Dat is echter niet de bedoeling. Een opendag is bedoeld om de aankomend student een objectief beeld te geven over de opleiding. Ik probeer daarom ook altijd eerst te vragen wat een leerling leuk vindt. Op deze manier stimuleer ik de leerlingen na te denken wat zij leuk vinden en of de interesses passen bij de opleiding Bedrijfskunde. Economie heeft al veel richtingen, daarom is het van belang om de verschillen goed duidelijk te maken. Het verschil tussen Bedrijfseconomie en Bedrijfskunde is het financiële gedeelte. Op de opleiding Bedrijfseconomie ligt de nadruk op het financiën van het bedrijf. Je bent veel bezig met cijfers. Denk aan het controleren van jaarverslagen. Bedrijfskunde bekijkt het bedrijf via verschillende invalshoeken. Er komen juridische, economische en management aspecten aan bod. Het financiële aspect komt ook zeker aan de orde, maar niet zo diep als bij de opleiding Bedrijfseconomie. Bedrijfskunde is een breed georiënteerde opleiding, waarbij je altijd nog kan specialiseren. Wat mij aanspreekt bij deze opleiding is de variatie en dat ik me nog kan specialiseren. Dat kan bijvoorbeeld door een minor of zelfs een master. The choice is up to you.

Helaas wordt de opleiding Bedrijfskunde wel is gekozen, omdat het een brede opleiding is. Dat betekent dat er veel animo is, maar tegelijkertijd is de uitval van studenten ook groot. Om dit te voorkomen gaat er vanaf volgend jaar een numerus fixus in. De opleiding gaat getalsmatig loten, dus iedereen heeft evenveel kans om ingeloot te worden. Dit is expres gedaan om de aankomend student te stimuleren om zeker te weten dat ze deze opleiding willen doen met niet als enige reden: het is lekker breed. Daarnaast worden matchingsgesprekken gehouden. Deze zijn puur bedoeld om elkaars verwachtingen uit te spreken. Wat verwacht de student van de opleiding maar ook andersom wat verwacht de opleiding van de studenten. Op die manier worden de studenten geprikkeld om de juiste keuze te maken.

Maar laat je niet afschrikken door alle nieuwe veranderingen in het onderwijs, volg je hart en bedenk vooraf goed of de opleiding bij je past. Het klinkt allemaal streng, maar uiteindelijk brengt het je naar de plek waar jij je het meest thuis zou voelen. Heb je de opendag gemist? Geen ramp, de volgende opendag vindt plaats op 16 maart van 10:00-14:00. Voor meer informatie kan je altijd een kijkje nemen op de HvA site: www.hva.nl Of voor de opleiding Bedrijfskunde.

dem-bedrijfskunde-mer-2013-2014

You may also like

Geef een reactie