Personal update: scriptie niet mijn ding

Het is inmiddels al een tijd geleden dat ik een persoonlijk artikel heb geschreven over het afstuderen. In mijn vorige artikel had ik de ambitie om een keer in de twee weken een artikel te schrijven, dit is echter te ambitieus. In het begin was het spannend en kon ik er veel over vertellen. Inmiddels is het afstuderen een dagelijks dingetje. Het is een opdracht en ik moet die afronden om mijn punten te halen, want dan ben ik afgestudeerd! Ik krijg er al kriebels van in mijn buik als er ik erover nadenk. Nou ik ben al begonnen met aftellen. Lees je mee hoe ik er voor sta?

Onderzoeksplan
Ik ben in eerste instantie opgelucht. Mijn onderzoeksplan is eindelijk goedgekeurd. Nou nu ben ik klaar. Haha nee grapje. Het schrijven van een onderzoeksplan wordt als een van de moeilijkste onderdelen gezien. Dat heb ik ook ervaren. Vaak wordt er gezegd als het onderzoeksplan is goedgekeurd, dan kan ik eindelijk beginnen. Niks is minder waar. Je bent voor 50% verder.

Opbouw onderzoeksrapport
Je onderzoeksplan bestaat uit inleiding, aanleiding tot het onderzoek, doelstelling, hoofd- en deelvragen, theoretische kader en onderzoeksmethode. In je onderzoeksrapport zijn het twee hoofdstukken! Je moet het nu uitwerken. Uitwerken kost minder moeite dan het hele onderzoek opzetten en afbakenen.

Momenteel heb ik alle interviews al afgenomen. Ik ben ze nu aan het analyseren en aan het uitwerken in deelvragen. Ik heb het getroffen met mijn afstudeerplek. Ik loop nu stage bij de gemeente Zaanstad op de afdeling Straattoezicht. Ik hoef niet elke dag daar aanwezig te zijn, maar kan zowel thuis als op stage aan de slag. Toch is scriptie schrijven niet mijn ding. Ik ben een doener en bij het schrijven van een scriptie ben je een onderzoeker. Vandaag deel ik een aantal tips hoe je toch effectief aan je scriptie kan werken. Deze tips werken bij mij. Als ik er aan houd, hihi. Mocht je aanvullingen hebben, laat het in een reactie achter.

– Maak een duidelijke planning wat je per dag wil bereiken. Wees realistisch naar jezelf 🙂

– Beloon jezelf elke dag, al is het iets kleins.

– Zorg ervoor dat je alvast je opbouw van je onderzoek hebt. Beschrijf in twee zinnen waar je elk hoofdstuk over gaat. Op die manier heb je het overzicht en als je het even niet meer weet, kan je kijken wat het doel van dat hoofdstuk is.

– Zorg voor een ritme. Dus slaap voldoende en ga lekker sporten! Als ik tennis, merk ik dat ik veel energie heb om aan mijn scriptie te werken.

– Laat je scriptie door medestudenten lezen en vraag om feedback. Misschien hebben medestudenten wel goede feedback dat je verder helpt

– Last but not the least. Houd het einddoel voor ogen. Straks ben je afgestudeerd en dan is dit verleden tijd. Nog even, we zijn er bijna!

Hoe gaat het bij jullie qua studie of werk? 

  

You may also like

2 reacties

Geef een reactie