Probeer niet gelijk in oplossingen te denken

Afgelopen dinsdag heb ik met de hele afdeling een workshop Strategisch personeelsplanning (SPP) bijgewoond. In deze workshop werd ik meegenomen in de wereld van HR. Ben je nieuwsgierig? Lees mee!

SPP is vooruit kijken, inzicht krijgen en scenarioplannen op het gebied van HRM (Human Resource Management). Vooruit kijken betekent anticiperen op de toekomst en strategische doelen richting geven op basis van de toekomst. Inzicht krijgen in kwantiteit en kwaliteit van het personeelsbestand. Hoe ontwikkelt de arbeidsmarkt zichen hoe speel jij je strategische doelen hierop in. Op z’n makkelijkst gezegd betekent SSP het juiste personeel managen rekeninghoudend met de toekomst. Gemeente Zaanstad heeft de taak om te starten met SSP. In de organisatie is daar behoefte aan. Maar hoe start je zoiets? Daar ging de workshop over. Het stappenplan dat wij meekregen, vond ik niet alleen geschikt  voor het opzetten en uitvoeren van SPP. Het is geschikt voor elke situatie. Het stappenplan is hieronder beschreven.

Stap 1:
Je analyseert de strategie en doelen.

Stap 2:
Je voert een externe analyse. Denk hierbij aan de analyse van de wetgeving, arbeidsmarkt, beroepsbevolking en omgevingsfactoren.

Stap 3:
Interne analyse, hoe ziet je personeelsopbouw eruit, leeftijdsopbouw etc..

Stap 4:
Key issues. Wat zijn je knelpunten, hoofddoelen en dilemma’s om die doelen te behalen in een organisatie. Op basis daarvan ga je het toekomstig personeelsbestand vaststellen.

Bovenstaande stappenplan is gebaseerd op het vakgebied. Naar mijn mening is dit stappenplan op veel dingen toe te passen. Stel je moet voor een studie een onderzoek uitvoeren. Dan weet je misschien niet waar je moet beginnen. Dit stappenplan kan je gebruiken om een goede start te maken.

In februari mag ik afstuderen. Binnenkort ga ik hier meer over schrijven. Hoe ga ik het toepassen in mijn afstudeertraject?
Ik begin met het analyseren van het doel en/of de strategie van het bedrijf. In hoeverre kan het bedrijf het doel nastreven? Sluit het doel en strategie aan op de externe omgeving, dus een externe analyse. Vervolgens kijk je naar het interne plaatje. Wat wordt intern gedaan om de strategie en het doel te behalen. Hieruit ontstaan de key-issues. Wat zijn de knelpunten om bijvoorbeeld je doelen en strategie te behalen. Nadat je de key-issues hebt geanalyseerd kan je in oplossingen denken. Waar veel bedrijven de mist in gaan is dat ze gelijk in oplossingen gaan denken. De oplossingen komen dus na de gehele analyse. Bovenstaande is op een heel simpel voorbeeld gebaseerd. Dit stappenplan kan je op allerlei situaties toepassen. Al is het iets persoonlijks. Stel je hebt een conflict met iemand en er komt geen einde aan. Maar jij wilt daar een einde aanmaken. Dan is dit stappenplan een hulpmiddel. Je gaat diverse aspecten na om tot een oplossing te komen.

You may also like

Geef een reactie