De route van student naar docent!

Lieve allemaal,

Vandaag deel ik een artikel dat ik precies vier jaar geleden had geplaatst.  Mijn route van student naar docent was dit de eerste stap. Via Lyceo kreeg ik mijn eerste klusje en het begon gelijk spannend. Heel onzeker van mijn zaak, gaf ik aan dat ik de opdracht wilde doen. Ik had geen enkel ervaring binnen het onderwijs. Ik had geen bijles gegeven en nooit voor de klas gestaan. Ik was tweedejaars Bedrijfskundige student op de HvA. Mijn contract bij de hema was niet verlengd en na een halfjaar genieten en alleen studeren, was dit mijn eerste opdracht. Door dit klusje ontdekte ik mijn passie voor het onderwijs en nu na vier jaar sta ik elke dag met plezier voor de klas.

7 januari 2013 verschenen op mijn oude blog.

Mijn eerste klus bij Inwijs

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in het onderwijs en nu heb ik mijn interesses waar kunnen maken. Tot mijn verbazing krijg ik een telefoontje van Inwijs. Zonder na te denken stem ik in om twee meiden voor twee dagen een examentraining M&O op 6 VWO niveau te geven. Dit is mijn eerste stap in het onderwijs. Voorheen was ik bezig met het geven van voorlichtingen op de HvA of op mijn middelbare school.

Een paar dagen later krijg ik de boeken toegestuurd en ik begin te beseffen dat ik het niveau niet volledig beheers. Ik stress en ik besteed drie volle dagen aan de voorbereiding. Ik maak alle opgaven. Uiteindelijk steek ik veel tijd in om de tweedaagse examentraining te geven. Ik heb geen didactische ervaring of kennis opgedaan.  Deze drie dagen zijn bijzonder en belangrijk om mezelf te leren kennen.

Het besef…

Het besef dat die leerlingen voor een training € 35 per uur betalen, geeft mij motivatie om zo goed mogelijk te voorbereiden. Voor de medewerker is het heel makkelijk om te zeggen: ‘Dit kan jij wel.’ Ik neem het ook gelijk aan, terwijl het niet waar is. Ik wil graag aan de slag voor Inwijs.

Deze uitdaging ben ik met veel enthousiasme aangegaan. Toch heb ik het spannend gevonden. De reden is heel simpel. Ik heb geen ervaring binnen het onderwijs. Ik ben iemand die niet altijd de makkelijkste maar de moeilijkste weg kiest. Donderdag ga ik naar de locatie om de twee meiden bijles te geven. Met veel moed en vertrouwen op mijn voorbereiding die ik heb gedaan. Ik ben verbaasd, het gaat niet redelijk, maar fantastisch. Het zijn lieve en enhousiaste meiden.

Stappenplan

Vanuit een stappenplan probeer ik hen een structuur aan te leren voor het beantwoorden van de vraag. Ik zie gelijk een vooruitgang en zij presteren beter. Met trots zeg ik: ‘zonder ervaring heb ik toch een hoop bereikt en geleerd.’ Het geeft mij ontzettend veel voldoening als de meiden aangeven: ‘Oh ja nu snap ik het.’

Verder is mij opgevallen dat de meeste fouten leesfouten zijn. Als scholier en student heb ik vaak gehoord dat ik de vragen tijdens de toets goed moet lezen. Nu pas zie ik het en ervaar ik wat hiermee werd bedoeld.

Quote voor vandaag:  ‘’nothing is impossible, you just need to accept the challenge.’

Interesse 

Misschien verwarrend maar Lyceo en Inwijs werken samen. Vandaar dat deze twee organisaties door elkaar lopen in mijn verhaal. Ook interesse om als student aan de slag te gaan? Neem een kijkje op https://www.lyceo.nl/

You may also like

Geef een reactie