Deze twee boeken zijn geschreven door Inge van Erkel en bij het schrijven van @studentencoach heeft Simone Levie ook bijgedragen. In dit artikel deel ik de toegevoegde waarde van deze boeken. Ben je nieuwsgierig? Lees dan mee!
@studentencoach is een basisboek omtrent social media en een aanrader voor studenten die aan een studie beginnen. Dit boek beschrijft van a t/m z over wat social media kan betekenen, en waar je welk medium kan inzetten. Daarnaast is het een praktische boek met tips en tricks hoe je met social media om kan gaan. Facebook, Google+, LinkedIn, Twitter, Prezi en WordPress worden stap voor stap uitgelegd. Ideaal boek als je meer wil weten over de bovenstaande websites. Inmiddels weten we allemaal dat de wereld digitaliseert en social media een onmisbare middel wordt om jezelf te profileren. Dit boek is handig bij elke fase van je studietijd. Het boek heeft een toegevoegde waarde voor studenten die al actief zijn met social media of die actief willen worden.Tevens wordt je geprikkeld om na te denken over personal branding. Kortom, een boek dat jou de wegwijs maakt in social media.
@docentencoach is een boek over social media in het onderwijs. We kunnen niet meer om het gebruik van social media heen. De docenten hebben steeds vaker te maken met studenten/leerlingen die zich op allerlei social media begeven. Dit boek is recent, het is namelijk vorig jaar uitgegeven. In dit boek is de centrale vraag: ‘Wanneer stimuleer je als docent het gebruik en wanneer weiger je het?’ Je kan het vanuit verschillende perspectieven bekijken. Namelijk hoe zet je social media in ten behoeve van de lessen en hoe zet je het in om jezelf te profileren. Dit boek vond ik een mooie aanvulling op mijn minor in het onderwijs die ik gevolgd heb. Naast de theorielessen en de basis kon ik gelijk lezen over het les geven anno eruit komt te zien. Dit boek focust zich echter wel op het hoger onderwijs. Maar uit het boek zijn er ook voordelen te halen voor het voortgezet onderwijs.
Het boek bevat uit uitleg van social media (social media in cijfers en de essentie in netwerken). Veel mensen denken bij netwerken aan die verplichte borrelbijeenkomsten waar je niet op je gemak voelt. Maar zo zie ik het niet en de schrijfster ook niet. Wist je dat je overal en elk moment aan het netwerken bent. Je vraagt bijvoorbeeld aan iemand de weg. Vragen stellen, antwoord krijgen en informatie delen, is ook netwerken. Naast offline netwerken heb je ook online netwerken. Online netwerken betekent niet zoveel mogelijk volgers of vriendschappen krijgen. Maar online netwerken is prima om aan informatie te komen. Dit betekent niet meteen dat je diegene moet volgen of in je vriendenlijst moet accepteren. Daarnaast is netwerken een breed begrip, dat door iedereen anders geïnterpreteerd kan worden. Mijn interpretatie is dat netwerk vanzelf ontstaat. Als je op zoek bent naar een stage waar je niemand mee kan helpen, dan kan je proberen om je eigen netwerk, de mensen die je kent vragen om advies of zij weer iemand kennen om zo verder te komen. Het is een combinatie van het ontstaan en het zoeken naar de behoefte die je hebt omtrent je stage of een baan. Verder bestaat dit boek uit het formuleren van een doel voordat je gebruik gaat maken van social media. Als je social media wil inzetten moet je weten waarvoor je het doet. Zonder doel kan je social media niet effectief inzetten. Mijn doel is bijvoorbeeld zoveel mogelijk relevante informatie uithalen over mijn studie, onderwijs en het zoeken van stage. Tevens komen onderwerpen als protocol, de rol van de docent bij digitale informatievoorziening, personal and corporate branding, de praktijk voor en door docent. Tot slot krijg je een overzicht van diverse social media die door docenten worden ingezet.
Wil je een praktisch boek omtrent het inzetten van social media in het onderwijs dan is dit boek een handige hulpmiddel.