Stagiair(e)s zijn van toegevoegde waarde

Donderdag 6 november woonde ik de verkiezing beste gemeente stagebedrijf in Amersfoort. Zoals jullie weten, loop ik momenteel stage bij de gemeente Zaanstad als P&O medewerker. Wil je weten wat ik op dit event heb geleerd? Lees dan snel verder.

In 2012 was gemeente Zaanstad nog één van de finalisten. Samen met mijn collega gingen wij naar dit event om meer inspiratie te krijgen over hoe wij het stagebeleid binnen de gemeente Zaanstad kunnen verbeteren.

stagebedrijf-2014

Dit jaar waren de gemeente Woerden, Emmen en Hoogheemraadschap van Delfland de finalisten. Gemeente Emmen is uitgeroepen tot de beste stagegemeente van Nederland. Deze drie finalisten moesten pitchen en na een inspiratiebijeenkomst: “Ruimte voor stagiair(e)s” werd het duidelijk dat de stagiair(e)s zeker toegevoegde waarde met zich meebrengen in een organisatie. Deze bijeenkomst was een eye-opener voor mij. Deze bedrijven kijken ontzettend positief naar stagiair(e)s. Het zijn early adapters en zij zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Deze generatie wordt ook wel multi-taskers genoemd. De valkuil is wel dat we zoveel prikkels hebben en deze allemaal opnemen waardoor het soms teveel kan worden. Veel jongeren hebben last van burn-out.

Gemeente Emmen won de prijs, omdat deze gemeente een bijzonder stagebeleid heeft. Zij waarderen de stagiair(e)s echt als een aanwinst voor hun organisatie. Zij ontdekken jong talent. Verder investeren zij tijd in het onderhouden van contacten met de opleidingen. De opleidingen weten waar zij aan toe zijn. Tot slot heeft gemeente Emmen geschoolde stagebegeleiders. Op deze manier is er garantie dat de stagiair(e)s zich goed ontwikkelen.

DSC_0038

Mijn stageperiode is al op de helft. De tijd vliegt en ik heb het hartstikke naar mijn zin. Voor je het weet zijn de feestdagen voor de deur en dan mag ik mijn stage gaan afronden. Belangrijkste leerpunt tijdens mijn stage tot nu toe is, is dat jij jezelf moet zijn. Je bent wie je bent en je doet wat je kan. Het is niet erg om te vertellen als je iets niet begrijpt, dan leggen de medewerkers dat namelijk graag uit. Als stagiair(e) maak jij zeker het verschil. Jouw opleiding en jouw ervaringen zijn van toevoegde waarde voor het bedrijf. Dus heb jij ideeën, schroom niet om het te delen. De bedrijven die daar minder tijd aan besteden, missen zeker een aanwinst binnen hun bedrijf.

You may also like

Geef een reactie