Help! Hoe zorg je voor studentbetrokkenheid?

 

Op 7 april 2016 heeft de jaarlijkse onderwijsconferentie op de HvA (Hogeschool van Amsterdam) plaats gevonden. Dit jaar is het thema: Studentbetrokkenheid”. Elk jaar ben ik graag bij op de onderwijsconferentie van de HvA. Dit jaar is het voor mij spannend en tof, omdat ik ben geïnterviewd over dit onderwerp. Door onder andere mijn blog ben ik opgevallen met mijn artikelen over het studeren en het volgen van je passie. Met veel plezier deel ik mijn ervaringen met jullie. Nu krijg ik de gelegenheid om dat op de HvA te delen.

Weetje wat het nog extra spannend heeft gemaakt?
Het filmpje is getoond als openingsfilmpje van de onderwijsconferentie in het theater Carré in Amsterdam.

Doel van de conferentie
Het doel van deze conferentie is om te kijken hoe je de betrokkenheid van de studenten kan versterken. Wat is studentbetrokkenheid eigenlijk? Met studentbetrokkenheid bedoelt de HvA de betrokkenheid van studenten bij hun leerproces. Deze betrokkenheid is sterk als studenten zich verbonden voelen op drie niveaus: in de klas, de opleiding en instelling (hva.nl).

De onderwijsconferentie is een dag voor de medewerkers en studenten van de HvA. Op deze dag staat altijd een thema centraal, waar iedereen over kan discussiëren. Het is een dag om te netwerken en kennis te delen met elkaar. Een dag om dezelfde passie te delen: ‘het onderwijs.’ Ik vind het altijd bijzonder om te zien hoe gepassioneerd mensen zijn in wat zij doen. Het plenaire ochtendprogramma vindt plaats in theater Carré. De workshops en masterclasses worden gegeven in het Kohnstammhuis (locatie van HvA op weesperplein).

 

Betekenis studentbetrokkenheid
Momenteel is dit mijn vijfde studiejaar op de HvA. Nog steeds studeer ik met veel plezier. Elke dag leer ik iets nieuws. In vier jaar heb ik mijn Bedrijfskunde opleiding behaald en ik ben nu de éénjarige kopopleiding leraar economie aan het afronden. Naar mijn mening ontstaat studentbetrokkenheid van twee kanten. Allereerst neemt de student de initiatief. De student is nieuwsgierig en neemt zijn of haar studie serieus. Anderzijds is het ook belangrijk dat de docent betrokken is bij de student. De docent neemt elk student serieus en oordeelt niet. Het niet oordelen vind ik belangrijk. Het is mij vaak overkomen dat ik te horen krijg: “oh dit had ik niet verwacht” of “jij gaat het niet halen”. De kans is groot dat je dan de student kwijt bent. Ik weet wat mijn doel is en waarom ik een bepaalde opleiding volg. Om deze reden ga ik door tot het eind. Alleen als je twijfelaars hebt, kan het voor hen net het laatste druppel zijn. Ik vind het echt heel mooi als docenten oprecht de moeite voor je nemen en echt geïnteresseerd in je zijn. De docenten die het bedrijfsleven en het onderwijs combineren vind ik ook prachtig. Bekijk mijn filmpje hieronder. Ik ben aan het begin en aan het eind kort aan het woord. Het is de moeite waard om het filmpje te bekijken! Het geeft tevens ook een beeld hoe het is om aan de HvA te studeren.

Quote van vandaag: “No matter what happens, follow your dreams, goals and be happy.”

Veel liefs en fijn paasweekend <3

You may also like

Geef een reactie