Worshops op de UvA deel II

Op donderdag 31 januari mocht ik het tweede gedeelte van de workshops volgen. Deze dag stonden drie workshops op het programma. Het lesgeven aan pubers, werken met het smartboard en de zeven basisvaardigheden van de docent.

Het lesgeven aan de pubers was een hele informatieve workshop. Hier werd het een en ander uitgelegd over pubers. Hoe zij denken, waar zij mee zitten en hoe emotioneel zij kunnen zijn. Bij pubers speelt de peergroup een grote rol. Peergroup wordt getypeerd als groep van gelijken. Voor het eerst in het leven wordt de peergroup belangrijker dan je eigen gezin. Hierbij kan je denken aan pubers rond de 14 jaar. Daarnaast komt het pestgedrag bij pubers vaak voor. Vooral pubers die zelf zwak zijn of gepest zijn, pesten de anderen. Social media geeft ook stress. In dit geval gaat het vooral om macht. Wie heeft de meeste macht. Dit geldt overigens ook in de lessen. De leerlingen zitten in de fase om grenzen te verkennen. Op die manier testen zij ook docenten in hoeverre zij de macht kunnen grijpen. In dit geval is het belangrijk om dit met tactiek aan te pakken. Ook als er ongewenst gedrag in de klas plaatsvindt, moet je de leerlingen gelijk aanspreken. Je kan gevoelens niet sturen, maar het gedrag wel. Daarnaast zijn leerlingen goed in het verplaatsen van aandacht. Als jouw les wordt gestoord door een leerling en vervolgens spreek jij die aan. Dan hebben de leerlingen al snel de neiging om de ander te verwijten. “Ja maar die praat ook of waarom moet u mij hebben’. Als je als docent hier niet op voorbereidt bent, dan verlies je de orde in de klas. Een simpele manier is om de leerling aan te spreken hoe ver ben jij met je werk. Op deze manier krijg je de leerling weer aan het werk en vermijd jij een confrontatie. Er komen zeker momenten voor dat een leerling gewoon weigert om iets te doen. Denk aan een schooltrip waar een leerling koekjes laat vallen in de bus. Vervolgens zie jij dat als docent en spreekt de leerling aan om het op te rapen. En die weigert het. Dit is best een lastige situatie. Op dit moment kan jij de hele groep aanspreken. ‘Totdat de koekjes niet opgeraapt zijn, verlaat niemand de bus.’ Door gemeenschappelijk iedereen verantwoordelijk te stellen, gaan de anderen leerlingen die leerling aanspreken die koekjes liet vallen. Op deze manier wordt er druk op hem gelegd om toch de koekjes op te rapen. Al dit soort kleine trucjes werd ons verteld in deze workshop.

Daarnaast kregen wij ook tips mee over non verbale en verbale communicatie. Ten eerste moet je de klas aankijken. Probeer oogcontact te zoeken, laat merken dat vrijwel niks je ontgaat. Stap op de bron van onrust af of ga er dichterbij staan. Spreek storend gedrag aan en wees consequent. Dat is heel belangrijk. Als jij steeds verschillende dingen gaat zeggen, dan prikken de leerlingen daar snel doorheen. Waar je ook rekening mee moet houden is dat pubers heel erg uitstellen. Maar dat uitstelgedrag kan ook betekenen dat de pubers bang zijn om beoordeeld te worden. Pubers begrijpen vaak de tekst niet, omdat zij die woordenkennis niet beschikken. Ik verbaasde me dat de leerlingen de tekst niet begrijpen omdat zij minimaal 90% van de woorden moeten kennen om de tekst te begrijpen. Tot slot zijn de structuur in je lessen heel belangrijk.

De tweede workshop die ik mocht volgen was het werken met het smartboard. Deze workshop ervaarde ik niet heel nuttig. Je kreeg uitleg over hoe je met smartboard omgaat. Op de middelbare school heb ik zelf nog mijn eigen docenten zien werken met het smartboard. Ik zou het in principe een of twee keer moeten uitzoeken en daarna weet ik mijn weg wel te vinden. Deze workshop is vooral handig voor de mensen die niet zo handig zijn met computers. Hier werd ons alles van a tot z geleerd. Het begon met hoe je een smartboard moest opstarten tot het afsluiten van een smartboard.

De laatste workshop was de zeven basisvaardigheden van een docent. Deze workshop was puur een introductie naar de mogelijke strategieën die een docent kan toepassen. Eigenlijk was ander half uur veel te weinig. We hebben alleen twee basisvaardigheden kunnen bespreken. In het kort ging de workshop over hoe de leerlingen het beste de stof onder de knie kunnen krijgen. Wat voor soort vragen moet je stellen. Een ding wat je niet moet doen is een leerling confronteren met een vraag. Daardoor gaan de rest van de leerlingen niet meer nadenken. Zij denken oh die heeft de vraag voor zijn kiezen, wij zijn niet de pineut. Vragen stellen is dus de eerste essentiële vaardigheid van een docent. De andere zes basisvaardigheden zijn directe instructie, onderwijs leer gesprek, zelfstandig werken, samenwerkend leren, vragen helpen en verhaal vertellen. Deze workshop was vooral bedoeld om ons een indruk te geven over de manier van lesgeven. Een waardevolle workshop!

Bekijk hier: UvA Workshops deel I

You may also like

Geef een reactie